41 Beste SEO Software Tools voor Honderden Bezoekers Per Dag
Er is erg veel SEO software op de markt. Dit zijn SEO tools welke niet alleen tijdbesparend zijn maar je vooral een concurrentievoordeel geven op anderen welke deze tools niet gebruiken.
Bij SEO tools draait het vaak om het analyseren van data en het interpreteren en presenteren daarvan op een manier waarop je er als marketeer je voordeel mee kunt behalen.
Inhoud van dit artikel
Ik ga de beste SEO tools met je delen
Ik hou me sinds 2005 bezig met zoekmachine optimalisatie en in de loop der jaren heb ik zo’n 200 SEO tools uitgeprobeerd. In dit artikel ga ik de beste 41 SEO tools met je delen.
De tools zal ik verdelen in categorieën zodat je snel de beste tools voor een specifieke toepassing (bijvoorbeeld zoekwoorden onderzoek) kunt vinden.
De beste tools zijn eerlijk gezegd de tools waarvoor je moet betalen maar ook onder de gratis tools zijn pareltjes te vinden. Per tool zal ik aangeven of deze tool betaald of gratis is.
Technische SEO tools
Ik begin met technische SEO tools. Je website technisch in orde (laten) maken is iets waar je zelf controle over hebt en is daardoor iets waarmee je gemakkelijk en snel een voorsprong op je concurrenten kan krijgen. Om deze reden ben ik van mening dat technische SEO tools niet aan je SEO gereedschapskist mogen ontbreken.
En het verdient zeker de aanbeveling om als eerste de technische aspecten van je website op orde te brengen.
Google Search Console
De Google Search Console is een must have voor iedereen die een website heeft. De Google Search Console heette in het verleden nog Google Webmaster Tools.
Met Search Console hou je continue een vinger aan de pols. Search Console geeft je inzicht in:
- URL fouten; waaronder 404 errors (dode links)
- Crawlstatistieken; inzicht hoe lang het downloaden van een pagina duurt. Als je ziet dat je site trager wordt dan is er iets aan de hand. Indien Google plotseling minder pagina’s gaat downloaden dan is dit ook een slecht teken waarop actie ondernomen moet worden.
- Het aantal pagina’s welke Google geïndexeerd heeft (zijn al je pagina’s wel geïndexeerd?)
- Beveiligingsproblemen; Google laat zien als een kwaadwillende software zoals malware op je site is aangetroffen
- Handmatige acties; heeft je site een handmatige penalty heeft gekregen
- HTML verbeteringen; heb je dubbel title-tags of metabeschrijvingen gebruikt of ontbreken deze (op bepaalde pagina’s) helemaal?
Het gebruik van Search Console is gratis. Het enige wat je moet doen is je site bij Search Console verifiëren. Dit kan op verschillende manieren. Als je een WordPress site hebt dan kan je voor het verifiëren gebruik maken van één van de vele plugins welke hiervoor beschikbaar zijn.
Als je de Yoast SEO plugin gebruikt dan je deze toegang geven tot je Search Console informatie zodat je dit binnen je WordPress omgeving hebt.
Xenu’s Link Sleuth
Google Search Console controleert op gebroken links, in sommige gevallen is het echter handiger om een real-time rapportage over gebroken links te krijgen.
Een dode link zal in Search Console alleen vertoond worden als de pagina waar de dode link op staat opnieuw geïndexeerd is door Google. Hierdoor kan het wel dagen of weken duren voordat dode links worden opgemerkt.
Als je veranderingen aan je site hebt doorgevoerd dan is het raadzaam om direct te controleren op dode links. Zo’n situatie doet zich bijvoorbeeld voor als je je permalinks hebt aangepast en je oude URL’s hebt geredirect naar je nieuwe URL’s. Met Xenu’s Link Sleuth kan je direct zien of al je redirects werken en of er geen dode links op je website staan.
Xenu’s Link Sleuth is gratis software welke je moet downloaden. Het is alleen geschikt voor Windows machines. De software is in 1997 ontwikkeld en zowel de software als de website zien er werkelijk niet uit. Maar laat je daardoor niet misleiden voor het testen van dode links is dit de beste en snelste tool die er bestaat.
Screaming Frog SEO Spider
Alleen de naam al maakt je nieuwsgierig genoeg om te onderzoeken of deze SEO tool goed is.
Screaming Frog is net zoals Xenu Link Sleuth software welke je moet downloaden en op je PC moet installeren. Screaming Frog kan echter wel meer dan Xenu Link Sleuth. Het analyseert niet alleen voor dode links en andere errors maar het analyseert ook je title-tags en metadiscriptions. Ook haal je met Screaming Frog duplicate pagina’s boven water.
Met de gratis versie kan je maximaal 500 URLs crawlen terwijl er bij de betaalde versie geen limiet is. De betaalde versie biedt je tevens extra functionaliteit zoals Search Console en Analytics integratie.
Naar Screaming Frog SEO Spider
Deepcrawl Auditing
Met Deepcrawl Auditing kan je op periodieke basis automatisch je website scannen op fouten. Tevens kan je met Deepcrawl monitoren of er bepaalde elementen van je website veranderd zijn.
Zeker voor grote websites waarbij teams aan de website werken is Deepcrawl een waardevolle tool. Bij problemen kunnen aan leden van de teams taken worden gegeven voor het oplossen hiervan. Via het dashboard hou je het overzicht van de issues en de opvolging daarvan.
Google PageSpeed Insights
Websites welke gebruikers een goede gebruikerservaring geven krijgen van Google een streepje voor. Zo krijgen websites welke snel laden van Google een betere ranking dan trage websites. Het gaat er daarbij vooral om hoe snel je website op het scherm van de gebruiker staat, dat er op de achtergrond nog bepaalde zaken aan het laden zijn is van minder belang.
Google PageSpeed Insights laat je niet alleen zien hoe snel je site laadt maar ook wat je er aan kunt doen om je website sneller te maken.
Deze webbased tool is gratis te gebruiken.
Naar Google PageSpeed Insights
YSlow
YSlow is een bwowser plugin om de snelheid van je website te meten. Net zoals bij Google PageSpeed Insights krijg je suggesties voor het verbeteren van je laadtijd.
Als je bezig bent met het optimaliseren van je laadtijden dan is het wel raadzaam om YSlow te gebruiken naast Google PageSpeed Insights omdat beide tools elkaar kunnen aanvullen met suggesties zodat je geen optimalisatie mogelijkheid onbenut laat.
Deze plugin voor je browser kan je gratis downloaden en gebruiken.
GTmetrics
Google PageSpeed Insights analyseert je website. GTmetrics laadt je website en laat je zien hoe lang het laden van je site echt duurt. Ideaal om objectief te meten wat de daadwerkelijke laadtijden van je site zijn en wat de tijdwinst van je verbeteringen is.
GTmetrics is gratis en webbased.
Google Mobile-Friendly Test
Gebruikersvriendelijkheid is een ranking factor voor Google. Zo is het een positieve ranking factor als je site geschikt is voor mobile apparaten.
Met de vernieuwde Mobile-Friendly Test van Google test je of je site geschikt is voor mobile apparaten. Zo niet, dan krijg je te zien welke punten je moet verbeteren.
Deze webbased test is gratis te gebruiken.
Naar de Google Mobile-Friendly Test
WooRank
WooRank biedt betaalde SEO tools maar ze bieden ook een gratis Chrome extensie aan. Met deze extensie kan je een website, waar je op dat moment op zit, analyseren.
De extension analyseert iets van 80 variabelen waaronder een groot aantal technische variabelen.
Voor mobile wordt de mobile load time, mobile rendering en de mobile optimization gegeven.
SEO basics welke de extensie laat zien zijn de WWW resolve, URL rewrite, IP canonicalization, robots.txt, XML sitemap en underscores in URLs.
Op het gebied van gebruikersvriendelijkheid krijg je te zien van de pagina grote is, de laadtijd, het gebruik van microformats en of er dode links zijn gevonden.
Ook wordt getest of de website voldoet aan de W3C standaarden.
Leuke extra’s van deze Chrome extensie zijn een keyword cloud en de concurrenten in Google.
Wat deze extensie allemaal doet is echt teveel om op te noemen en deze gratis extensie mag bij iedere SEO specialist zeker niet in de Chrome browser ontbreken.
Yoast SEO WordPress plugin
Als je een WordPress site hebt dan is de Yoast SEO plugin zo’n typische must have plugin. Met de Yoast SEO plugin kan je een (XML) sitemap laten genereren en naar Google versturen.
Met behulp van deze plugin kan je tevens je title-tags en metabeschrijvingen voor iedere pagina opgeven. Met een druk op de knop voeg je breadcrumbs toe aan je site. En met een paar muisklikken pas je de permalinks van je website aan, inclusief de noodzakelijke redirects.
Via de Yoast plugin heb je tevens webbased toegang tot je .htaccess bestand en je robots.txt zodat je deze kunt bewerken zonder een FTP programma te gebruiken.
Download pagina Yoast SEO plugin
All-in One SEO pack plugin
Een alternatief voor de Yoast SEO plugin is de All-in One SEO pack plugin. Deze plugin kan je meta discriptions automatisch genereren en foute zoekrobots van je site blokkeren.
Als je een echte beginner bent op het gebied van SEO dan zou ik je deze plugin adviseren boven de Yoast plugin. De plugin optimaliseert zelfs automatisch je page titles en je hoeft helemaal niets in te stellen.
Deze plugin is de enige gratis SEO plugin met intergratie voor e-Commerce sites, waaronder WooCommerce.
Download pagina All-in One SEO pack plugin
Google helper voor gestructureerde gegevensopmaak
Indien je website of webshop gestructureerde data gebruikt dan kan je met deze gratis tools controleren of je de juiste schema.org markup hebt gebruikt. Naar de Google helper voor gestructureerde gegevensopmaak
Botify
Botify is een betaalde SEO tool. Als je echt ieder denkbaar technisch aspect van je website wilt doorlichten dan is dit de tool die je zoekt.
Met deze tool kan je tevens veranderingen in het crawlgedrag van Google detecteren op het moment dat ze plaats vinden. Denk daarbij aan crawl errors door dode links, laadtijden welke oplopen of dat er plotseling minder pagina’s worden gecrawld. Allemaal zaken welke je ook met Search Console te weten komt, alleen met Botify weet je het sneller. Hierdoor kan je snel actie ondernemen en problemen of issues oplossen voordat ze een impact hebben op je rankinng.
Zoekwoorden onderzoek tools
Een gedegen zoekwoorden onderzoek is de basis van iedere SEO campagne. In ons artikel over het zoekwoorden onderzoek zijn we hier al diep op ingegaan. Zo leer je dat artikel wat zoekwoorden van hoge commerciële waarde zijn en hoe je deze vindt.
In ons artikel over het zoekwoorden onderzoek gaan we uitgebreid in op de beste tools voor het zoekwoorden onderzoek. Hier zullen we je een samenvatting geven de meest waardevolle tools plus een aantal extra keyword tools.
Google Zoekwoordenplanner
De Google Zoekwoordenplanner is typisch zo’n tool welke je voor een goed zoekwoorden onderzoek eigenlijk altijd nodig hebt. Het is dan ook een tool welke iedere SEO blog je zal aanraden voor het doen van een zoekwoorden onderzoek. Dit betekend echter niet dat de Google Zoekwoordenplanner de enige tool is welke je zou moeten gebruiken. Als je je beperkt tot de Zoekwoordenplanner van Google dan laat je namelijk een hoop kansen onbenut liggen.
Om de Google Zoekwoordenplanner te gebruiken moet je met je Google account inloggen bij Google AdWords. Een uitgebreide uitleg over het gebruik van de Google zoekwoordenplanner vindt je in ons artikel over zoekwoorden.
Ahrefs Keyword Explorer 2.0
In november 2016 introduceerde Ahrefs zijn vernieuwde zoekwoorden onderzoek tool: Keyword Explorer 2.0
Ahrefs levert al jaren betaalde SEO software welke door de industrie gezien wordt als één van de betere SEO tool oplossingen.
Met de software van Ahrefs kan je heel veel dingen doen. Zelf gebruik ik ahrefs.com veel voor o.a. het analyseren en beoordelen van backlink profielen, het monitoren van de ranking op mijn keywords en voor het doen van zoekwoord onderzoeken.
Met de Keyword Explorer 2.0 zet Ahrefs een nieuwe standaard voor zoekwoord onderzoeken neer. Zo hebben zij een database aangelegd met daarin 3.1 miljard zoekwoorden voor meer dan 100 landen (waar onder Nederland). Deze gehele database wordt minimaal éénmaal per maand in zijn geheel ververst. De database van Ahrefs is daarmee veel uitgebreider dan dat van zijn concurrenten.
Als je ervaring hebt met de Google Zoekwoordenplanner dan zal je weleens opgevallen zijn dat veel zoekvolume prognoses niet echt nauwkeurig te noemen zijn. Zo krijg je vaak een prognose te zien van 100 – 1.000 zoekopdrachten of 1.000 – 10k per maand.
Bij een prognose van 100 – 1.000 zoekopdrachten kan het zijn dat het zoekwoord misschien slechts 150 keer per maand wordt gezocht of misschien wel 900 keer.
Een zoekvolume van 900 zoekwoorden kan interessant zijn terwijl een zoekvolume van 200 woorden dat niet is. Met de Google Zoekwoordenplanner kom je daar dus niet achter.
De prognoses welke Ahrefs geeft zijn echter veel nauwkeuriger, zij laten bijvoorbeeld zien dat het zoekwoord bijvoorbeeld 600 maal per maand wordt opgezocht (in plaats van 100 – 1k). Dit bereken ze (betrouwbaar) aan de hand van grote datasets van Clickstream.
Wat ook wel interessant aan deze data is dat je kan zien hoe vaak er daadwerkelijk op de zoekresultaten wordt geklikt. Als ergens op gezocht wordt dan betekend dat namelijk niet altijd dat er door geklikt wordt naar websites. Dit komt omdat Google voor steeds meer vragen zelf het antwoord is gaan geven.
Als ik in Google ‘weer Amsterdam’ intik dan krijg ik gelijk te zien hoeveel graden het is zodat ik weet of ik een jas aan zal doen of niet. Ik hoef dan niet door te klikken naar de site van bijvoorbeeld weeronline.nl om te weten hoe koud het buiten is.
Wat ik hier even aangetipt heb is wat er veranderd is in de nieuwe Keyword Explorer van Ahrefs. Er is gewoon verschrikkelijk veel mee mogelijk. Om de mogelijkheden van Ahrefs te ontdekken raadt ik je aan om voor 7 dollar een proefaccount voor 7 dagen aan te maken.
Maar genoeg over Ahrefs. Er zijn meer mooie zoekwoorden onderzoek oplossingen op de markt.
SEMrush
De software van SEMrush is geniaal en kan je geweldig veel tijd besparen. In plaats van urenlang zoekwoorden in de Google Zoekwoordenplanner invoeren ga je naar het dashboard van SEMrush. Voer de URL van je grootste concurrent(en) in en pats! Je krijgt direct te zien op welke zoekwoorden zij de meeste bezoekers krijgen.
Als je geen account hebt dan laat SEMrush je een beperkt aantal zoekwoorden zien. Voor een volledig rapport moet je de betaalde dienst afnemen.
Weet je niet wie je grootste concurrenten zijn? SEMrush weet het wel! Voer je eigen URL op de homepage en SEMrush laat het je zien (ook als je geen account hebt).
Met SEMrush kan je ook zien op welke pagina’s je concurrenten de meeste bezoekers binnen krijgen. Ideaal voor het opdoen van inspiratie voor je content marketing activiteiten.
SpyFu
SpyFu legt de zoekmachine marketing geheimen van je succesvolste concurrenten bloot. Tik de URL van je concurrent in en krijg te zien welke AdWords advertenties zij hebben ingekocht en op welke zoekwoorden zij ranken.
De SpyFu Keyword Kombat: door je eigen URL in te geven plus de URL van je belangrijkste concurrenten krijg je te zien op welke zoekwoorden jullie gezamenlijk goed ranken. Maar belangrijker: je krijgt te zien op welke zoekwoorden je concurrenten goed ranken en jij nog niet. Door je ook op deze zoekwoorden te gaan richten zorg je voor een nieuwe toestroom van bezoekers naar je website.
SpyFu is betaalde software.
WordStream
WordStream is software welke primair bedoeld is om het leven van de zoekmachine adverteerders makkelijker te maken. Allerlei taken en uitzoekwerk wordt voor je geautomatiseerd voor als je adverteert met Google AdWords.
Het leuke van WordStream is dat ze ook een waardevolle Free Keyword Tool hebben. Hun database is echt gigantisch, in hun database hebben ze meer dan een triljoen zoektermen.
Ze bieden ook The Negative Keyword Tool aan. Dit zijn niet relevante zoekwoorden waar je als adverteerder wel geld kan uitgeven maar waar je niet of nauwelijks mee zal verdienen. Bij zoekwoorden welke slecht converteren kan dit het geval zijn.
Als een zoekwoord slecht is om op te adverteren dan mag je er van uitgaan dat deze ook slecht is om je via de organische zoekresultaten op te richten en dat je deze maar beter links kunt laten liggen.
Naar WordStream Free Keyword Tools
BuzzSumo
In de gevallen waarin je op zoek bent naar een goed onderwerp voor een blogpost dan is BuzzSumo de tool die je moet hebben. BuzzSumo geeft je inzicht in content welke populair is op social media.
In BuzzSumo geef je een onderwerp op en je krijgt vervolgens te zien welke artikelen de meeste Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest en Google+ shares hebben gekregen.
In plaats van een onderwerp kan je ook de URL van een concurrent ingeven op BuzzSumo. Je krijgt dan te zien welke content van je concurrent het meeste succes opleverde op social media.
De hier beschreven functies zijn gratis te gebruiken op BuzzSumo. Voor bepaalde functionaliteiten heb je een betaald abonnement nodig.
Bing Webmaster Tools
Met Bing Webmaster Tools kan je hetzelfde als met Google Search Console. Je hebt er alleen minder aan omdat in Nederland maar weinig mensen Bing gebruiken.
Desondanks heeft Bing Webmaster Tools een hele aardige keyword research tool. Ik vindt er regelmatig woorden mee welke ik niet met de Google zoekwoordenplanner had gevonden. Zeker een aanrader en een waardevolle aanvulling op je SEO tools gereedschapskist.
Het gebruik van Bing Webmaster Tools is gratis.
Faqfox
Faxfox is een vrij onbekende zoekwoorden tool. Je kan er mee onderzoeken welke vragen mensen aan de zoekmachines stellen.
Nu Google steeds beter wordt in het beantwoorden van de zoekintentie van de gebruiker wordt het belangrijker dat je weet welke vragen gebruikers aan Google stellen. Faqfox helpt je dit te onderzoeken.
Answer The Public
Een andere tool waarmee je kan achterhalen welke vragen zoekmachine gebruikers invoeren is Answer The Public. Zeker wat betreft de grafische presentatie is deze tool erg mooi.
Je geeft een zoekwoord in en vervolgens krijg je te zien welke vragen mensen allemaal stellen welke met je zoekwoord te maken hebben.
Answer The Public is gratis te gebruiken.
Jaaxy
Als je een beginnende website hebt, welke nog weinig autoriteit heeft, dan doe je er doorgaans goed aan om je eerst te richten op de zoekwoorden waarop de competitie laag is. Jaaxy is zo’n een tool waarmee je zoekwoorden met lage competitie kan vinden.
Jaaxy laat je zien hoeveel sites zich al op de door jouw gewenste zoekwoorden richten, waarbij het laat zien hoe sterk deze sites zijn. Zo kan je een inschatting maken van de verwachte concurrentie op je zoekwoorden.
Je hebt een gratis versie van Jaaxy met beperkte functionaliteiten. Voor alle functionaliteiten moet je een betaalde versie nemen.
Scrapebox
Scrapebox heeft een wat negatieve klank. Mij doet het in ieder geval denken aan content en email scrapers welke bij Black Hat SEO gebruikt worden. Scrapebox heeft ook wel wat Black Hat functionaliteiten, zo kan je het gebruik voor geautomatiseerde blog commenting. Iets waar ik zwaar op tegen ben.
Maar Scrapebox heeft ook wel aardige functionaliteit voor White Hat SEO; voor je zoekwoorden onderzoek.
Als je iets intikt in de Google search bar dan geeft Google suggesties. Als je je ‘zoekmachine’ intikt dan wordt de suggestie ‘zoekmachine marketing’ en ‘zoekmachine optimalisatie’ gegeven. Al deze suggestie zijn waardevolle zoekwoord ideeën. Het zijn immers de zoektermen welke mensen in Google gebruiken.
Met Scrapebox kan je automatisch al deze autocomplete suggesties voor je zoekwoorden uit Google halen. Je zou deze informatie ook zelf uit Google kunnen halen maar dat kost je erg veel tijd. Scrapebox neemt dit saaie en tijdrovende proces voor je uit handen.
Scarpebox is een software cliënt welke je moet downloaden en op je PC moet installeren en het is betaalde software.
Linkbuilding tools
Op het gebied van linkbuilding heb je een groot aanbod van tools en als je met linkbuilding bezig bent dan zijn deze tools eigenlijk ook onmisbaar.
Er zijn linkbuilding tools waarmee je je eigen backlink profiel kan monitoren en dat van je concurrenten. En er zijn linkbuilding tools welke je ondersteunen bij de operationele werkzaamheden van linkbuilding. Hier zullen we je de beste linkbuilding tools geven.
LinkMiner
Als je bekend bent met linkbuilding dan ben je vast ook bekend met de broken link building strategie. LinkMiner is op dat vlak super handig.
LinkMiner is een extension voor je Chrome browser. Het laat je niet alleen zien of er dode links op een pagina staan maar ook hoeveel links er naar de dode URL verwijzen. En dat laatste maakt LinkMiner uniek en waardevol.
Als je in Google zoekt dan laat LinkMiner je in de zoekresultaten zien hoeveel uit- en ingaande links de pagina’s in de zoekresultaten hebben. Dit is ook wel een handige functie. Als je ziet dat een website niet of nauwelijks uitgaande links heeft dan weet je al dat je daar niet hoeft aan te komen met een linkruil verzoek.
LinkMiner is een gratis Chrome extension.
Naar de LinkMiner plugin pagina
Rmoov
Onderdeel van linkbuilding is het ‘buiten de deur houden’ van slechte backlinks. Backlinks van spammy websites of van een lage kwaliteit zijn schadelijk voor je ranking.
Met Rmoov kan je het proces om de slechte links te verwijderen voor een groot deel automatiseren. Zeker aan te raden als je een grote site met veel (slechte) backlinks hebt. Als je site enkele slechte backlinks heeft dan kan je dit echter net zo goed handmatig verwijderen.
Om van de volledige functionaliteit van Rmoov gebruik te kunnen maken heb je een betaalde versie nodig.
LinkResearchTools
Met LinkResearchTools heb je inzicht je backlinks maar waar deze tool zich mee onderscheid zijn de mogelijkheden voor het opruimen van slechte backlinks. De backlinks welke (potentieel) slecht zijn voor je ranking (Link Detox).
LinkResearchTools analyseert je backlinks en geeft per backlink aan in hoeverre deze backlinks een risico voor je ranking vormen zodat je kunt beslissen of je een verwijderingsverzoek voor betreffende backlink gaat versturen.
Pitchbox
Met Pitchbox vindt je binnen de kortste keren bloggers, uitgevers en influencers. Je geeft een paar zoekwoorden in en de tool zoekt op het web naar mensen waar je je content kunt promoten. De tool pakt ook automatisch hun contact info. Met Pitchbox kan je tevens je resultaten en vorderingen bijhouden.
Via Pitchbox ga je je outreach mails versturen. Na een aantal dagen (in te stellen) kan je een follow-up mail laten versturen aan iedereen die niet gereageerd heeft op je eerste email. Pitchbox registreert automatisch of iemand een reply heeft gestuurd dus je hoeft nooit bang te zijn dat er een herinnering wordt verstuurd aan iemand die gereageerd heeft.
Pitchbox doet niets wat je zelf ook niet zou kunnen. De tool is puur te ondersteuning van je linkbuilding werkzaamheden. Als je veel outreach doet dan kan je er tijd mee besparen en het overzicht bewaren.
Het is vrij prijzige software. Het goedkoopste abonnement kost je 195 USD per maand.
Buzzstream
Buzzstream doet in grote lijnen hetzelfde als Pitchbox maar net even iets minder overzichtelijk als Pitchbox vindt ik persoonlijk. Daar staat wel tegenover dat deze betaalde tool een stuk voordeliger is als Pitchbox. Voor 24 USD per maand heb je een uitgeklede versie en voor 99 USD per maand heb je een volwaardige versie voor maximaal 3 gebruikers.
Citation Labs Broken Link Builder
Deze dode link checker zoekt proactief het internet voor je af op zoek naar dode links. Je geeft je zoekwoord op in deze tool en de tool gaat zoeken naar relevante gebroken links.
Met een druk op de knop zie je in de Wayback Machine welke content er op de verdwenen pagina stond zodat je iets gelijkwaardigs kan reproduceren. Met deze tool kan je tevens zien hoeveel sites naar een niet meer bestaande pagina linken.
Je zult begrijpen dat deze tool je erg veel werk uit handen kan nemen en helaas is deze tool (daarom?) behoorlijk prijzig. Het goedkoopste abonnement begint bij 67 USD per maand en daarvoor mag je op 15 zoekwoorden naar gebroken links zoeken.
Naar Citation Labs Broken Link Builder
Domain Hunter Plus
Domain Hunter Plus is een Chrome browser extensie. Deze extension vindt gebroken links voor je en geeft daarbij gelijk aan of het domein vrij is voor registratie. Ideaal voor als je domeinnamen wilt opkopen welke backlinks hebben.
Domain Hunter Plus is een gratis Chrome extensie.
Ahrefs.com
Ahrefs hadden we onder zoekwoorden tools al de revue laten passeren. Ook voor linkbuilding activiteiten is Ahrefs zeer waardevol.
Je kunt met Ahrefs de backlinks van je eigen sites monitoren. Je kunt precies hoeveel backlinks je hebt en vanaf hoeveel verschillende domeinen deze backlinks afkomstig zijn.
Ahrefs laat je zien als backlinks verloren gaan. Dit is zeer waardevolle functionaliteit. Je kan dan direct contact opnemen met de website welke je link heeft verwijderd om te vragen waarom je link is verwijderd en of deze terug geplaatst kan worden.
Om de backlink profielen van je concurrenten te bespioneren is Ahrefs de ideale tool. Gewoon de URL van je concurrent ingeven en een seconde later heb je de backlinks van je concurrent op je scherm staan. Desgewenst kan je deze backlinks profielen downloaden voor Excel.
Een andere aardige functie van Ahrefs is de Link Intersect Tool. In het dashboard van de Intersect Tool geef je een aantal URL’s (zoveel als wenselijk is) van concurrenten op en eventueel je eigen URL. Je krijgt dan de websites te zien welke wel naar je concurrenten linken maar nog niet naar jouw. Goede kans dat deze websites ook bereid zijn om een linkje naar jouw website op te nemen. Laag hangend fruit dus.
Majestic SEO
Majestic SEO is net zoals Ahrefs één van de meest toonaangevende SEO tools op de markt. Met de backlink check tool van Majestic kan je 400 URLs in één keer opgeven voor een bulkanalyse. Als je alle URLs welke je wilt analyseren in een tekst bestand zet dan kan je deze uploaden met maximaal 100.000 URLs erin.
De software van Majestic SEO is wel betaald maar van de toonaangevende SEO tools zijn ze vrij voordelig. Voor 55 euro per maand heb je al volwaardige toegang.
Content optimalisatie
Content is op dit moment van schrijven de tweede ranking factor voor Google.
Een trend welke jaren geleden al is ingezet is dat content steeds belangrijker wordt. En zoals het er nu naar uit ziet zal het niet lang meer duren totdat content de positie van backlinks overneemt als belangrijkste ranking factor voor Google. Alle reden dus om er voor te zorgen dat je content tip top geoptimaliseerd is.
En in een data gedreven industrie zoals de SEO industrie zijn hier uiteraard ook de nodige tools voor beschikbaar. Hier vindt je de beste content optimalisatie tools.
Searchmetrics
Searchmetrics biedt je een behoorlijk compleet aanbod van SEO tools aan. Naast de ‘standaard’ tools zoals backlink analyse en keyword data biedt Searchmetrics je een drietal tools voor content optimalisatie.
Met Searchmetrics kan je content creëren welke een match maakt met de zoekintentie van de gebruiker. Searchmetrics maakt hiervoor gebruik van deep learning inzichten.
Om goede content te creëren zal je nog steeds creatief moeten zijn, dat zijn processen welke machines nog niet van mensen kunnen overnemen. Met Searchmetrics wordt het creatieve proces echter ondersteunt door deep learning systemen en de laatste wetenschappelijke data.
De drie content optimalisatie producten welke Searchmetrics levert zijn:
- Discovery
- Optimization
- Measurement
Discovery De Content Experience Topic Explorer maakt het mogelijk om snel een onderwerp te vinden welke relevant is voor het publiek van je website. Je leert er de zoekintentie van je gebruikers door begrijpen zodat je hier je content strategie op kan richten. Deze tool geeft je tevens een grafische weergave van de manier waarop content aan elkaar gerelateerd is. Ook verkrijg je inzichten voor wat betreft de timing van je content. In welke periode kan je je content het beste naar buiten brengen en promoten?
Optimization Deze tool herkent automatisch je concurrenten en je ontdekt waar je content gaps hebt. Content gaps zijn onderwerpen waarop je concurrenten (veel) bezoekers krijgen maar jij (nog) niet omdat je deze onderwerpen niet of onvoldoende op je website behandeld hebt.
De tool heeft tevens een Content Editor. Terwijl je je teksten aan het schrijven bent krijg je direct feedback. Het beoordeeld in real-time je content (met een cijfer) en de tool beoordeelt de leesbaarheid van je artikel. En als de inspiratie opdroogt dan klik je met een paar muisklikken door teksten van anderen welke over hetzelfde onderwerp hebben geschreven.
Measurement Meten is weten en dat is zeker het geval bij zoekmachine optimalisatie. De mogelijkheden om de prestaties van je content te volgen zijn dan ook erg uitgebreid.
Keys4Up
In de analyse van content gebruikt Google Latent Semantic Indexing. Google kijkt niet alleen naar je zoekwoorden maar kijkt ook naar zoekwoorden die er logisch gezien mee samenhangen. Met het gebruik van LSI woorden geeft je je content de juiste context mee en kan je voor zoekintenties welke breder zijn dan je hoofdzoekwoord vindbaar in Google worden.
Een tool om te achterhalen wat gerelateerde LSI keywords voor je content zijn is Key4Up. Als je in deze tool een zoekwoord opgeeft dan kan je de taal kiezen. Nederlands is geen keuze in de lijst met talen maar als je de taalselectie gewoon op Engels laat staan dan krijg je prima Nederlandse LSI woorden voor je zoekwoord.
Keys4Up is gratis te gebruiken.
Copyscape
Als je hard gewerkt heb aan het creëren van goede content dan wil je natuurlijk niet dat een ander hiermee aan de haal gaat. Met Copyscape kan je in de gaten houden of anderen je content niet kopiëren.
Copyscape is ook handig als je teksten laat schrijven door professionele tekstschrijvers. Met Copyscape kan je controleren of de content welke voor je geschreven is wel echt uniek is en of er geen zinnen of alinea’s van anderen gekopieerd zijn.
Voor beperkte basis functies is Copyscape gratis te gebruiken. Als je een actieve monitoring van je site wilt dan moet je een betaalde dienst afnemen.
Webtexttool WordPress plugin
Als je in WordPress werkt dan is het natuurlijk wel zo prettig dat de teksten welke je in de WordPress editor maakt geanalyseerd worden. Dat kan met de WordPress plugin van Webtexttool. Deze plugin analyseert in real-time de content welke je aan het schrijven bent.
Met deze plugin kan je tevens de ranking van je zoekwoorden in Google volgen. Deze plugin is gratis en heeft pas 100+ actieve installaties, een nog onontdekt pareltje.
Naar de WordPress Webtextool plugin
Voor Drupal is er ook een Webtexttool beschikbaar: Drupal Webtexttool
Rank Tracking
Meten is weten. Om de prestaties van je website bij te houden dan is de ranking in Google belangrijker dan je bezoekersaantallen.
Aan je bezoekersaantallen kan je SEO prestaties moeilijk aflezen. De bezoekersaantallen worden beïnvloed door allerlei factoren zoals seizoensinvloeden, het weer, wat er op tv is, social media shares en nieuwsbrieven die verstuurd worden…noem het maar op.
Om je SEO prestaties te kunnen meten zonder alle mogelijkheden invloeden dan is de ranking welke je in Google hebt daarvoor de uitgelezen waarde voor dat doeleinde. Met rank tracking tools hou je automatisch de prestaties van al je zoekwoorden bij. Hier vindt je de meest waardevolle ranking tools.
Ahrefs
Omdat ik toch al Ahrefs gebruik voor mijn zoekwoorden en backlink onderzoeken gebruik ik Ahrefs ook om de prestaties van mijn websites op diversen zoekwoorden bij te houden.
Desgewenst kan je vanuit Ahrefs wekelijks of maandelijks een email laten versturen met daarin de stijgers en dalers. Als plotseling je ranking op een bepaald zoekwoord zakt dan kan je daar direct actie op ondernemen.
Deze email kan je naar meerdere email adressen laten versturen zodat je deze eventueel ook naar je klant (als je voor een klant werkt) kan laten versturen. Zij hebben dan wekelijks of maandelijks automatisch een rapportage zodat je dit nooit kan vergeten.
De prestaties van je zoekwoorden bijhouden kan alleen als je een betaald abonnement afneemt bij Ahrefs.
Google Search Console
Ook met Google Search Console kan je de prestatie van zoekwoorden meten. Als je inlogt op Google Search Console dan vindt je dit onder Zoekverkeer à Zoekanalyse.
Bij Google Search Console krijg je te prestatie te zien van alle woorden waarop je site wordt gevonden. Dat is misschien een voordeel maar tegelijkertijd ook een nadeel. De lijst van zoekwoorden kan daardoor erg lang zijn. Dit zou je kunnen oplossen door een export te maken en deze in Excel door een marco te halen zodat je al je belangrijke zoekwoorden er automatisch uit haalt.
Bij bijvoorbeeld Ahrefs meet je alleen de prestaties van de zoekwoorden waarvan je er voor hebt gekozen om deze te volgen.
Een ander nadeel van Search Console is (vindt ik) dat het pas nauwkeurig wordt als je hoog in Google staat.
Wat wel erg handig is van Google Search Console is dat je ook te zien krijgt hoe vaak je site in Google vertoond is, wat de CTR naar je site is en hoeveel kliks je site heeft gehad. Als je ziet dat je voor bepaald zoekwoord een lage CTR hebt dan zou je je page title voor deze landingspagina kunnen aanpassen om te kijken of je CTR verbeterd.
SEOmonitor
SEOmonitor is een behoorlijk complete SEO tool set. Je kunt er je zoekwoorden onderzoek meedoen, je concurrenten in de gaten houden en je ranking volgen en rapporteren.
Wat SEOmonitor bijzonder maakt is dat zij data uit je Google Analytics en Google Search Console in hun platform samenvoegen. Hierdoor krijg je inzicht in zaken welke je anders niet zou hebben.
Ook zijn zij in staat om een prognose te maken over de ontwikkeling van je ranking. Zeker als je klanten tevreden moet zien te houden kan dit een handige functie zijn.
SEOmonitor houdt je ranking bij voor zoekwoorden op zowel desktop als mobiele apparaten. Nadat je het één en ander hebt ingesteld is SEOmonitor in staat een voorspelling voor je omzet te maken voor het moment je een toppositie op een keyword hebt bereikt.
SEOmonitor is betaalde webbased software, het goedkoopste abonnement is 24 USD waarmee je maximaal 100 zoekwoorden mag monitoren.
Rival IQ
Wil je juist kijken hoe je site en de sites van je concurrenten het op social media doen? Dan is Rival IQ de tool die je zoekt. Vergelijk je social media en SEO aanwezigheid tegenover die van je belangrijkste concurrenten.
De software van Rival IQ is webbased en betaald. Het goedkoopste abonnement kost je 199 USD per maand.
SEO Rank Monitor
SEO Rank Monitor is een product van eigen bodem en mag alleen daarom al niet in ons overzicht van SEO tools ontbreken.
Een mooie feature van SEO Rank Monitor is dat je een vergelijking kan maken tussen twee data die je zelf kan opgeven. Dat is een feature welke ik bij bijvoorbeeld Ahrefs mis.
Het is ook mogelijk om een “event” te koppelen aan een datum. De data waarop je bepaalde veranderingen aan je website doorvoerde bijvoorbeeld. Je kunt dan gaan monitoren wat het effect op je ranking is.
SEO Rank Monitor is 14 dagen gratis uit te proberen. Het goedkoopste abonnement, waarmee je 100 zoekwoorden kunt volgen, kost je 19 USD per maand.
Wincher
Wincher is een lowbudget keyword tracker. Voor als je een SEO tool zoekt welke alleen de ranking van je zoekwoorden volgt zonder verdere toeters en bellen. Voor slechts 6 euro per maand kan je 100 zoekwoorden volgen. Naar Wincher
Missen we nog goede SEO tools? Laat het ons weten in de comments en we gaan ze onderzoeken.
Briljant artikel, hartelijk bedankt!